...η ιστορία συνεχίζεται

 

Κάπου στις αρχές του περασμένου αιώνα ο παππούς, Δημήτρης Περγάμαλης του Χρήστου, άνοιξε ένα βιβλιοπωλείο στην οδό Καραμουρτζούνη στον αριθμό 1, απέναντι από τα δικαστήρια της Χαλκίδας. Επειδή τότε τα βιβιοπωλεία έχρηζαν εκτυπωτικής υποστήριξης, έστησε κι ένα υποτυπώδες τυπογραφείο στο πίσω μέρος του μαγαζιού. Έτσι ξεκίνησε να μεγαλώνει τα 4 αγόρια που του είχε χαρίσει η γιαγιά Ελένη.

 

Σύντομα όμως επειδή αφενός “έφυγε” ο παππούς και αφετέρου ήρθε η γερμανική κατοχή, ο μεγάλος γιός Τάκης δίέκοψε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Εμπορική και ανέλαβε να μεγαλώσει τα 3 μικρότερα αδέλφια του με την βοήθεια της ημιπληγικής πλην πανέξυπνης μητέρας του.

Ακολούθησε μια εντυπωσιακή ανοδική πορεία της φίρμας “ΠΕΡΓΑΜΑΛΗ”, ενώ κάθε αλλαγή έδρας δημιουργούσε και μία νέα “πιάτσα”.

Συνεχίζοντας λοιπόν μία παράδοση που ξεπερνά τα 100 χρόνια αισθάνεσαι ότι “κουβαλάς” μια βαριά κληρονομιά που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να την διατηρήσεις “ζωντανή”.

Με το ξεκίνημα στο νέο μας κατάστημα στο τέλος του 2005 στην οδό Χαρώνδα στη Χαλκίδα, μαζί με την Ελένη, και το Σταύρο δημιουργήσαμε ένα άνετο και “ζεστό” πολυχώρο, όπου με τη βοήθεια και συμπαράσταση των φίλων - πελατών αναβαθμίσαμε τη βιβλιοπώληση σε κατι περισσότερο από μία εμπορική πράξη.

Παρουσιάσεις βιβλίων (λογοτεχνικών, επιστημονικών κ.α.), σεμινάρια παιδικής χειροτεχνίας, λέσχη ανάγνωσης, εκθέσεις βιβλίων ειδικού περιεχομένου, συμμετοχές & χορηγίες σε καλλιτεχνικές και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως στο “Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ”.

Εκδόσεις βιβλίων, χορηγίες σε βιβλία με πολιτιστικό και ιστορικό περιεχόμενο και πολλές άλλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Δίπλα από τη “μάγισσα του πορτομπέλο”, δωράκια από “μουράνο”, ξύλο ή μέταλλο και παραδίπλα η “παλιά” βιτρίνα με τα χειροποίητα κομπολόγια δουλεμένα με διάφορα υλικά, από τις “ταπεινές” ρητίνες μέχρι τα συλλεκτικά και σπανιότατα φατουράν.

Η χαμηλή ροτόντα με τα μικροσκοπικά καρεκλάκια γύρο της φιλοξενεί τους μικρούς αναγνώστες και ζωγράφους που έχουν αγαπήσει όπως και οι γονείς τους τόσο το χώρο όσο και την Ελένη που έχει πάντα μια πρόταση και μια συμβουλή... ιατί δεν είμαστε απλοί “πωλητες βιβλίων”.

Όπως κάθε χρόνο το ημερολόγιο μας έχει “όνομα” και κάθε φορά μέσα από κάποιο τίτλο στέλνουμε το μήνυμα αν μη τι άλλο τουλάχιστον να διατηρήσουμε ότι απέμεινε στην πόλη μας και γενικότερα στο νησί μας.

Έτσι ο Δημήτρης Περγάμαλης του Χρήστου συνεχίζει επάξια τόσο στα βιβλιοχαρτοπωλειακά όσο και στις γραφικές τέχνες αυτό που ξεκίνησε ο Δημήτρης Περγάμαλης του Χρήστου πριν από 100 και πλέον χρόνια.